امامزاده یحیی (ع) سبزوار

یکی از پررفت و آمدترین اماکن مذهبی و گردشگری شهرستان سبزوار ، بقعه متبرکه امام زاده یحیی (ع) است. این  امامزاده به خاطر قرار گرفتن در مرکزی ترین چهارراه شهر سبزوار و در مرکز بازار اقتصادی این شهر ، همه روزه در مسیر عبور و مرور تعداد زیادی از شهروندان سبزواری و مسافران این شهر قرار گرفته و مورد زیارت واقع می شود.
هر سبزواری در طول عمر خود حداقل یک بار ، به زیارت این امامزاده شریفه نائل می آید .  اما شاید اطلاعات چندان کاملی از آن نداشته باشیم . مجله اینترنتی اسرارنامه به عنوان مجله شناخت و معرفی توانمندی های شهر دیرینه های پایدار ، سبزوار دراینجا برای اولین بار در اینترنت معرفی نسبتاً کاملی از این امام زاده ارائه  می کند.
ویژه نامه معرفی شهرستان سبزوار شهر دیرینه های پایدار امامزاده یحیی را چنین معرفی کرده است :
یکی از زیباترین اماکن مذهبی سبزوار بقعه متبرکه امامزاده یحیی بن موسی بن جعفر(ع) است که در مرکز شهر و تقاطع خیابان بیهق و اسرار واقع شده است. این بقعه قبل از انقلاب اسلامی ، بعد از شفا یافتن دختر یکی از بازرگانان سبزوار (محمود حقیران) از بیماری صعب العلاج که متوسل به این امامزاده شده بود ، بازسازی و مرمت شد.
قدمت این آرامگاه به احتمال قوی به قرن ششم هجری می رسد. در آغاز بنایی ساده داشته با چهار غرفه که بعدها به آن ایوان ، مناره و اتاق هایی اضافه شده است.
داخل حرم با کاشی کاری ، سنگ کاری ، آینه کاری و گچ کاری تزئین شده است. گنبد امازاده چهارده متر بلندی دارد وارتفاع مناره های طرف خیابان اسرار 29 متر است.
علاوه برآن دو مناره کوچک نیز در دو طرف گنبد وجود دارد. ضریح حرم از جنس آهن و برنج است. همچنین در اطراف حرم عده ای از علمای ربانی و مومنین سبزوار دفن شده اند.
در کتاب فرهنگ اماکن و جغرافیای تاریخی بیهق نیز در رابطه با امام زاده یحیی چنین نوشته شده است :
برسرچهارراه ، در مقابل در شمالی بازار سبزوار واقع شده ا ست.و برسر در ورودی آن «یحیی بن موسی» نوشته شده است. صنیع الدوله و دکتر شریعتی این بنا را مربوط به عهد غازان خان ذکر می کنند. برخی در مورد این که این امام زاده برادر امام رضا (ع) باشد تردید دارند ودلیل کافی براین مدّعا نیز وجود ندارد. گروهی آن را یکی از اعاظم و سادات دانسته و برخی وی را یحیی بن زید می دانند. به هر صورت این آرامگاه با دو گلدسته زیبا محل رجوع و زیارت عام است.
منابع :
ویژه نامه معرفی شهرستان سبزوار شهر دیرینه های پایدار / 1389/ مدیر اجرایی رضا قدیریان)
فرهنگ اماکن و جغرافیای تاریخی بیهق (سبزوار) / 1381/ پژوهشگر : محمود محمدی /انتشارات آژند
کوچه پس کوچه پیوندها
کلیک کنید:
جذابیت های فراوان دیار سربداران از نگاه خبرنگاران ایرنا
نظرت را بنویس
comments

محمود

با سلام بنده خودم سبزواری هستم و جدیدا سفری به شهر سمنان داشتم. خیلی جالب بود که در سمنان هم امام زاده ای به نام یحیی بن موسی وجود داره! حالا باید این موضوع روشن بشه کدوم یکی این ها واقعا یحیی بن موسی هستند. تو سایت امام زادگان ادعا شده که این بقعه متعلق به یحیی بن هبه الله حسینی منتسب به امام سجاد علیه السلام هست. ولی بازم جای تحقیق بیشتر وجود داره.

mahdis

سلام.خوب بود میشه اطلاعات بیشتری درباره این امام زاده بگذارید؟ مثلا:مدیر امام زاده کیست؟ چطوری میشه به این امام زاده کمک کرد؟

خوب بود

خیلی عالی

حسين آزاد

با عرض سلام و خسته نباشيد خدمت شما دوستان گرامي در اسرارنامه. دذباره ي اصالت اين امامزاده كه بنده خودم تحقيقي نكردم اما از دوستان شنيده ام كه شجره نامه ي حضرت امام موسي كاظم (ع) را در قدمگاه نيشابور يا جايي ديگر ديده اند و به نامي به نام يحيي در بين فرزندان امام كاظم برنخورده اند! اما به هر حال به قول ايت اله بهجت (ره) كه از ايشان سوال شد كه با امامزاده هاي جعلي چه كنيم، فرمودند كه خوب است كه به قصد رجا به انجا برويد! و يك نكته هم درباره ي ساختمان بگويم كه خالي از لطف نيست. تاجي كه اتفاقا توي عكسي كه شما گذاشته ايد در مركز عكس قرار دارد كه دو مناره ي كوچك هم بر روي طرفين اين تاج قراردارد، در معماري ايران بي سابقه است و در هيچ كجاي ايران همتا ندارد و مختص معماران سبزواري است. اين تاج بي همتا نشاندهنده ي معماري اصيل سبزوار است كه در نوع خود بي نظير است.

شهروند بیرجندی

با سلام دیروز از شهر بیرجند به شهر شما یعنی سبزوار جهت مهمانی آمدم و با تاکسی وارد خیابانی به نام کاشفی شدم که ای کاش نمی شدم. مردم از من تندتر به انتهای این خیابان می رسیدند و من میلیمتری با تاکسی خود را به انتهای این خیابان رساندم. دلم می خواهد سری به شهر ما بیرجند بزنید و ببینید که چه بلوارهای وسیعی آسفالت و آماده شده در حالی که هنوز هیج ساختمانی در حاشیه آن احداث نشده. مگر زمین های این شهر کویری و بی آب وعلف شما مثل شهر ما چقدر اهمیت دارد که آسایش مردم خود را فدای آن کرده اید. جای تعجب است که گفته می شود خیابان های اصلی شهر شما از چهل سال پیش هیچ افزایش نیافته است و مسئولان شهرتان در خواب خرگوشی به سر می برند. بهتر است از شهر ما یعنی بیرجند بازدیذی داشته باشند تا بفهمند شهر سازی یعنی چه به هر حال خدا به شما رحم کند.
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما