آشنایی با علی وفایی هنرمند سفالگر سبزواری

سمیرا واعظی نژاد / مجله اینترنتی اسرارنامه
 
 
کهن شهر سبزوار در گذشته یکی از مراکز اصلی هنر سفالگری در خراسان بوده است که حتی روستای برآباد سبزوار به عنوان مهد سفالگری خراسان شناخته می شود. اما متاسفانه تقریبا سی یا چهل سال است که سفالگری به طور کامل در این دیار به فراموشی سپرده شده و هنرمندان این عرصه یا فوت شده یا تغییر شغل داده و یا به شهرهای دیگر مهاجرت کرده اند. در حال حاضر در سبزوار تعداد افراد بسیار محدودی هستند که به کار سفالگری مشغولند و اکثر آن ها این هنر را از روی ذوق و علاقه و به صورت تفریحی انجام می دهند و تقریبا می شود گفت تنها کارگاهی که در سبزوار به صورت تخصصی و حرفه ای به کار سفال مشغول است، کارگاه «سلادون» به مدیریت علی وفایی یکی از هنرمندان صنایع دستی این شهرستان است که در ادامه مجله اینترنتی اسرارنامه به معرفی این هنرمند سبزواری می پردازد:
 
علی وفایی متولد 23 شهریورماه سال 1362 در شهرستان سبزوار است که از حدود یک دهه قبل در این شهرستان به کار سفالگری مشغول شده است.
 
وی فارق التحصیل رشته گرافیک و عاشق هنر سفالگری است و علاوه بر آن تقریبا تمام هنرها از جمله معرق کاری، گلیم بافی، گوهر تراشی، چرخ دوزی، کار با مس و ... را انجام داده اما سفالگری را به صورت تخصصی کار می کند.
 
این هنرمند سبزواری سابقه کار سفالگری در شهرهای تهران، کرج، گرگان و سبزوار را دارد. البته در گذشته به کار طراحی دکوراسیون منزل نیز مشغول بوده که در حال حاضر نیز گاهی به آن می پردازد.
 
کارگاه سفالگری علی وفایی به نام سلادون « celadon»  تنها کارگاه سفال سبزوار است، البته کارگاه های نه چندان تخصصی و در حد کارهای نقش برجسته در شهرهایی همچون سبزوار، جوین، ششتمد و ...وجود دارد اما تنها کارگاهی که در حال حاضر به صورت تخصصی کار با چرخ و تولید سرامیک، لعاب و ... را آموزش می دهد، کارگاه سلادون است و به گفته این هنرمند سبزواری تعدادی از شهروندان روستای برآباد نیز در سال های اخیر نزد وی آموزش دیده و کارگاه فعالی را در روستای برآّباد دایر کرده اند.
 
سلادون نوعی لعاب سبز رنگ «صدری» است که در دوران صفویه از چین وارد ایران شده و بر روی ظروف پرسلان (پخت بالا) کار می شده است و سلادون یا همان رنگ سبز بیدی از رنگ های مورد علاقه علی وفایی است و به همین دلیل این نام را برای کارگاه خود انتخاب کرده است.
 
علی وفایی معتقد است، هنر سفالگری در ابتدا چرخکاری و بعد لعاب و سرامیک و نقش برجسته است و در حال حاضر به غیر از گناباد سایر شهرها بیشتر در بحث نقش برجسته و لعاب فعالیت می کنند.
 
وفایی برای اولین بار ساخت کوره های یکبار مصرف ( از نوع سنتی ) را نیز به سبزوار آورده است. این کوره ها بسیار کم هزینه هستند و در زمان بسیار کم و پس از انجام پخت تخریب می شوند و بیشتر برای ظروف و کارهای بزرگ استفاده می شوند.
 
وی تقریبا در تمام جشنواره ها و ورکشاپ هایی که در سبزوار و استان برگزار شده است همچون جشنواره برآباد، کنگره سربدران، همایش کیچه و ... شرکت کرده که در برخی از آن ها وظیفه داوری را برعهده داشته و به نظر این هنرمند سبزواری کنگره سربداران، همایش کیچه و جشنواره برآباد نسبت به بقیه برجسته تر بوده اند.
 
وفایی برگزاری جشنواره و ورکشاپ را بسیار تاثیر گذار می داند و می گوید: جشنواره ها و ورکشاپ ها باعث می شود مردم نسبت به هنر سفالگری شناخت پیدا کنند و علاقه مند شوند که به سمت چنین هنرهایی بیایند. علاوه بر آن رقابتی که بین هنرمندان ایجاد می شود باعث پیشرفتشان خواهد شد به همین خاطر تا جایی که توانسته ام سعی کرده ام چه در فضای آزاد پارک ها و چه در مدارس و مهدکودک ها و یا دانشگاه ها ورکشاپ برگزار کنم تا این هنر را به بهترین شکل معرفی کنم.
 
 
برای مشاهده تصاویر بیشتر هم اکنون روی اینجا کلیک کنید.
 
نظرت را بنویس
comments
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما