آیین مراسم عاشورای حسینی در روستای فشتنق شهرستان داورزن


مجله اینترنتی اسرارنامه در این قسمت به معرفی بخشی از آداب و رسوم مردم شریف روستای فشتنق واقع در 35 کیلومتری غرب سبزوار در ایام سوگورای های محرم بپردازد.
این مطلب با زحمت همشهری عزیز و فرهیخته مان آقای دکتر سیدعلی کرامتی تهیه شده است.
دکتر کرامتی که درحال حاضر در مشهد مقدس سکونت دارد و به تدریس در دانشگاه علوم  اسلامی رضوی و تعدادی از مدارس مشهد مشغول است ، خود اصالتاً اهل روستای فشتنق سبزوار واقع در شهرستان تازه تأسیس داورزن می باشد و با عشقی که به زادگاه آبا واجدادی خود دارد به یاری مجله اینترنتی اسرارنامه آمده است تا گنجینه تلاش های فرهنگی این مجله را در راستای معرفی و تشریح سبک زندگی مردمان شریف ناحیه سربداران در غرب خراسان رضوی درایام مختلف سال تکمیل کند.
گفتنی است دکتر کرامتی از حدود یک سال گذشته اقدام به راه اندازی یک وبلاگ شخصی کرده است که در آن بیشتر مطالب علمی – ادبی و آموزشی مرتبط با رشته تحصیلی خود (زبان و ادبیات فارسی) را منتشر کرده است.
در پیشانی وبلاگ آقای کلامتی در جایگاه نام فارسی وبلاگ یک مصرع از شعری معروف خودنمایی می کند :
دل بسته یاران خراسانی خویشم.
برای مطالعه وبلاگ هم اکنون می توانید روی اینجا کلیک کنید .
مطلب پیش رو در ارتباط با توضیح بخشی از آیین سوگواری سیدالشّهدا (ع) در روستای فشتنق  قطعاً نشان دهنده گوشه ای از دلبستگی ارزشمند این همشهری سبزوار به آب و خاک و مردم شهر و روستای زادگاه خود است :

برگزاری مراسم عاشورای حسینی(ع) در فشتنق
روستای فشتنق در کیلومتر35 جاده ی تهران(غرب سبزوار) قرار دارد.
 این روستا با جمعیتی حدود 25 خانوار در دامنه ی کوه واقع شده است. شغل اهالی آن دامداری و کشاورزی و محصولات عمده ی آن: انار، گردو، انجیر،توت، انگور و... است.
 از اماکن زیارتی و دیدنی این روستا به امامزاده ی درقدرق(شاهزاده ابوالقاسم)، شملق(سلطان سیدقریش که به علت طولانی بودن مسافت اغلب زائرین غیرمحلی ترجیح می دهند از روستای ساروق به زیارت بروند)، آتشکده ی آذربرزین مهر(که در بین اهالی به خانه ی دیو معروف است)، قنات اصلی روستا و چشمه های زیبای اطراف روستا است.
اغلب مردم این روستا سید هستند و بزرگان ده اغلب شال سیاه و کلاه سبز دارند البته کسانی که سید نیستند شال سفید می بندند.
 با این که بیشتر جوانان برای کاریابی به سبزوار، تهران، مشهد و سایر شهرها رفته اند ولی در ایامی همچون اعیاد ملی و مذهبی از قبیل: نوروز و عیدفطر و مناسبت هایی همچون محرم و به خصوص در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی(ع) برای عزاداری و دیدن پدر و مادر و بزرگترها به روستا برمی گردند.
 مردم روستا متدین و پایبند به حفظ شعائر اسلامی هستند به این جهت عزاداری برای امام حسین و برگزاری مراسم تعزیه خوانی(در اصطلاح محلی شبیه خوانی)و نوحه و ماتم سرایی در ایام محرم حال و هوا و رنگ و بوی خاصی به این روستا می بخشد.
 میهمانانی که در این ایام به روستا می آیند کمتر فرصت می یابند بر سفره ی میزبان بنشینند و غذایی بخورند چرا که به برکت این ایام هر سه وعده برای تمامی مردم، پیر و جوان، زن و مرد و کودک در حسینیه ی اباعبدالله الحسین روستا سفره ی اطعام امام حسین(ع) پهن می شود.
صبحانه اغلب حلیم است و البته ناهار و شام تنوع زیادی دارد هر کس بستگی به نذر و توان خویش غذایی برای حدود 500نفر تهیه می کند یکی چلو مرغ و دیگری چلو خورشت قیمه و آن یکی قورمه سبزی و آن یکی دیگر نیز بنا به نذری که از قدیم داشته عدس پلو.
البته بر سر سفره ی عام اباعبدالله الحسین(ع) فرقی نمی کند که چه می خوری و یا چه کسی آن رانذر کرده است مهم آن است که در پایان سفره و دعای خاص آن، از اموات به خصوص تازه درگذشتگان روستا یاد می شود و ثواب سفره و طعام برای اموات به خصوص بانیان خیر نثار می گردد.
مردم ،با جمعیتی حدود 500نفر، در روز عاشورا در صحن حیاط یکی از اهالی به نام میرزاحسین جمع می شوند و تعزیه خوانان که از اهالی روستا می باشند به صورت افتخاری به اجرای مراسم می پردازند.
 زمانی که ظهر فرا می رسد اغلب نماز ظهر عاشورا خوانده می شود و بعد مردم به صورت گروه های 100 نفری برای صرف ناهار به حسینیه می روند وقتی که ناهار و در پی آن مراسم تعزیه تمام می شود در عصر عاشورا بر سر مزار شهدا و اموات گرد هم می آیند و با خواندن فاتحه و پخش نمودن خرما، حلوا و ... برای آن ها طلب مغفرت می نمایند.
شب نیز با برگزاری روضه خوانی و صرف شام در حسینیه گرد هم می آیند و بعد از آن عده ای به شهر برمی گردند تا خود را برای کار و فعالیت های روزمرّه آماده نمایند و عده ای نیز برای مراسم روز یازدهم محرم در روستا می مانند.
نویسنده : دکتر سید علی کرامتی ak622@yahoo.com

کوچه پس کوچه پیوندها
کلیک کنید :
آیین عزاداری محرم در روستای چاه ستاره سبزوار
نظرت را بنویس
comments

سیدحسین صفایی نسب

با سلام و تشکر فراوان از حسن سلیقه و زمانی که برای طراحی و درج مطالب در این سایت صرف نموده اید. ضمن آرزوی توفیق و کمال روزافزون برای شما وخانواده محترمتان، امیدوارم در تمامی مراحل زندگی و به خصوص گذراندن مدارج عالی علمی خداوند منان یاور و همراهتان باشد.

مجید محبی

با سلام به اهالی محترم روستای فشتنق با حضور خیر گرانقدر جناب آقای سید هاشم صفائیان تمامی کمبود های روستا برطرف خواهد شد چرا که ایشان مردی با ایمان و با پشتکار است

سيد عباس سجادى صدر(فشتنقى)

خوب بود اما اى كاش از كمبودها و عدم مسؤليت بذيرى مسؤلين محلى روستاى فشتنق و بخش هم صحبت مى شد تا شايد به ايشان بر بخورد

سلام شما که پیشرو در مقاله نویسی و اعلان شهرستان داورزن هستید خوبست در نوشته هایتان گفته های خود راباور داشته باشید فشتنق داورزن نه فشتنق سبزوار /ممنونم
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما